Egen trädgård

Idag har jag och Joanna varit runt och smakat/ätit på det mesta vi har i vår trädgård. Krusbär verkar att vara en favorit, men hallonen tar priset till att vara favorit.
Har varit ute en stor del av dagen som omväxling. Brukar inte hinna vara ute så länge men idag har vi haft tid. Skönt!

Nu ska vi bara vänta på gubben och storasyster ska dyka upp så vi snart får äta något. Kommer att bli kycklingsoppa på menyn någon da framöver.

Las Pampas (Villavslutningen)

Då var denna helg i princip över. Villavslutningen som vi kallar den uppe i Pampas (Österbotten). I södra Finland är det forneldarnas natt. Men gummilandet ska vi inte blanda in i vår tradition här uppe i Österbotten.

-För ni som inte vet vad Pampas å Gummi är så är det så "enkelt" att Svenskfinland är upp delat i 2 "grupper" Pampas finns i Österbotten och Gummi i Södra Finland. Och detta är väldigt inrotat i seder/traditioner att Pampeser för sig och Gummi för sig. För Pampas är mera bönder och är inte lika nojiga med utseendet, modet osv mot dem som bor närmare huvudstaden. Om vi ska ta ett exempel från Sverige så Gummi är mera lik 08:or (stockholmare) och Pampas en Norrlänning.

Tillbaka till oss då. Helgen firade vi med god mat, gott sällskap, raketer (tittat på då andras), barnbio. En bra helg.
Maten bestod av,
Fredag: köttbullar med potatismos,lingonsylt, gräddaås och cheesecake
Lördag: innerfile/gillbiff med potatisgratäng, nybakad batong och cheesecake
Söndag: hemmagjord pizza och ungsäpplen under havregrynstäcke

Så nu börjar det bli att ställa till med att måndagen kommer imorgon.
Ha en trevlig kväll alla läsare

cheesecake utan råa ägg

Provade att fixa en cheesecake utan råa ägg. Kanske till och med äggfri. Detta vågar jag inte svara 100 på då jag inte vet vad digestive kexen innehåller. Men den blev i all fall lyckad och god.

Botten:
20 digestive kex
Ca 100g smält smör

Smula kexen och rör ner fettet. Tryck ut i en ugnssäker form med löstagbar kant. Grädda i ca 175 grader i ca 10min. Låt den svalna

Fyllning 1
2 förpackningar färskost (ca 400g)
6 dl vispgrädde
2tsk vaniljsocker
1 apelsin
5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, rör färskosten lite mjukare, blanda ihop den med grädden. Riv skalet av apelsinen och rör ner skalet
Pressa apelsinsaften och värm en 1/3 led gelatinbladen i micron för att smälta gelatinet. Rör det ihop med resten av apelsinsaften och rör hastig ner i grädd/ost smeten. Lägg den på botten och in i kylen ca 1h för att stelna.

Fyllning 2
5dl apelsinjuice
5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet ca 5 minuter. Värm juicen och rör ner gelatinet tills det har smält. Låt svalna till rumstemperatur. Häll över det på kakan och låt den stå kallt över natten.

Den är inte för sur eller för söt. Passar bra åt någon som inte vill ha så sött

Mamma Anna

Jag är en 3 barnsmor som är hemma från Österbotten (Finland), bor dagsläget i Gräsmyr. Är lycklig gift sedan 2013. Våra barn är födda 2007 maj, 2014 augusti och 2016 februari. Och här på bloggen så kommer jag att skriva om vår vardag och sånt som händer i vårt liv.

RSS 2.0