Hejsan, vi finns nog

Oj då! Nu var det en tid igen sedan senaste inlägget. Tiden den bara rusar iväg, den står inte stilla.
Den senaste tiden har jag spenderat en hel del tid på att packa ner grejerna, funderat på vad man ska lämna upp som man kommer att behöva. Låda efter låda blir full. Skrubben börjar snart ha lådor från golv till tak.

Vi har fått förskoleplats, igår kom det sista brevet att de har garanterat förskoleplats. Men då tyvärr från den 21/1 dvs 4 veckor måste vi ändra mina arbetstider. Har så härliga kollegor som ställde upp på mig och hjälpte mig att få byta pass så det passar bättre när vi inte har förskoleplats från 21.12. Det är väl bara 1-2 pass som jag skulle behöva byta. Ska behöva ta tid och kolla genom när hjärnan har stabiliserat sig.

Så det är bara några samtal nu till jag skulle behöva ringa men bara bläää inte idag.  Börjar bli  aningen tom i skallen. Ojdå elen oxå ska man ringa om.

Just nu idag så är tjejerna hemma, Joanna har temp nu igen. Gubben va hemma med dem igår och en stund nu idag så jag skulle hinna ta mig till tandläkaren. Och så passar jag på och kollar genom lådor och skåp för att se vad som finns att packa ner till. Det börjar bara bli kläder, köksgrejer, prynadsgrejer (julgrejer) och badrumsgrejer kvar. Sådant vi använder.

Utbyte


Nu vart efter en grej dyker ner i en flyttlåda så kommer det fram lite julpynt så det inte ska bli så jätte tomt på hyllor.
Gillar julen med dess pynt och julmat, stämning som brukar vara. Men i år blir det en ny jul för oss. Tidigare har vi firat med familjen men i år blir det bara vi. Så på så vis blir det en ny jul. Har beställt efter de typiska finska lådorna (kålrotslåda och morotslåda). För de hör hemma på ett julbord.
Skinkan, korven, köttbullorna, rödbetssallad det finns här. Men då doppbrödet det finns inte så det kommer jag att få baka. Doppbrödet är ett sockerfritt bröd som är bakat på rågmjöl och är runda 

Fisk, det brukar vi inte ha förutom när farsan har rök lite fisk. Då blir det som aptitretare eller som en röra som man sätter på brödet.

Nam nam, julmaten. 
Men om 2 veckor  är det lilla jul så då får man fixa lite julmat så man får försmak på den goa maten.

Hur är det med din skinka/kalkon ska den vara varm eller kall?

Utvecklingssamtal

Igår så var det Joannas tur med sitt samtal med förskolefröken. Sedan hon fick börja med de större barnen så har hon utvecklats i rasande fart. När hon kom till förskolan i Gräsmyr så hade de jättesvårt att förstå henne, vad hon sa, vad hon menade. Javisst så är jag fullt förståeligt med ett barn som inte uttalar orden ordentligt och dessutom har dialekt som språk. Men nu ändrar hon sitt språk för varje dag. Blir bara mer och mer rikssvenska för henne och hon blir bara mer och mer förstådd va hon säger och menar när dialekten klingar av.
Fick som tips igår nu när vi ändå kommer att byta ort att vi kan göra en lista på de vanligaste orden och dess betydelse. Och det är ett jättebra tips.
Och en sak är jättebra, hennes humör blir bara bättre och bättre. Lär hantera sin känslor. Det är bara 1 gång under den gånga tiden av terminen som hon har haft ett ordentligt utbrott på förskolan. 

Och Jennifer hade sitt samtal förra veckan. Och även hon utvecklas som hon ska. Språket kommer bara mer in i bilden för henne med. Men där var det nör hon började så var det bara några ord hon använde. Där var ett ord framförallt som båda blev missförstådd i början med. Och de var kakka. Men det tog bara nån da så hade de det ordet på klart och då i sin tur tog det inte lång tid för tjejerna att byta till toa eller bajsa. Jennifer så går med de små barnen. Och det är lika bra så får de lite tid ifrån varandra.


De här med ord. Så ska vi ta en koll å se om du vet vad det betyder. Anonym kommentar är välkommen.
Ni på finska sidan kan pröva att gissa på ordet Böngla
Och på denna sida (Sverige) kan pröva med ordet Moolit

Mamma Anna

Jag är en 3 barnsmor som är hemma från Österbotten (Finland), bor dagsläget i Gräsmyr. Är lycklig gift sedan 2013. Våra barn är födda 2007 maj, 2014 augusti och 2016 februari. Och här på bloggen så kommer jag att skriva om vår vardag och sånt som händer i vårt liv.

RSS 2.0