Även jag måste göra den...

Även jag föll för trenden och fixade fastlagspeepor (semelpins eller vad de heter i Sverige). Hittade ett recept på degen, men jag var inte alls nöjd med degen. Den blev underligt torr och krispig på ytan men helt ok inne i bullen. Så jag håller mig nig till vanliga vetebullar (receptet).
Men då som tips på mandelmassan så var att man skulle tillsätta några droppar vaniljextrakt eller vaniljsocker. Och det lyfte smaken mycket bra. Och i stället för mjölk använder jag grädde. För den är inte tillräckligt kaloririk på mjölk.

Men egentligen börjar det bli hysteri kring semlan/fastlagsbullen. Alla dessa varianter som rullar och kommer att komma..

100g rumsvarmt smör
1dl vatten
1,5dl mjölk
1 påse torrjäst
1dl socker
1msk kardemumma
1tsk salt
Ca 5dl mjöl

Blanda alla ingredienserna i en assistent och bearbeta degen ca 5 minuter innan saltet tillsätts. Och då bearbeta degen ytterligare 3 minuter på låg hastighet. Dela degen i ca 100g bitar och rulla ut i ca 15 cm längder. Låt jäsa på varm plats i ca 1h. Märkväl varm plats. Det gjorde inte jag först så det det blev att jäsa degen dubbelt. Fick sätta bullorna på muren (hade eldat tidigare på dagen) innan de blev fart på jäsningen.
Grädda ca 7min i 225 grader.
Men detta recept var inte jag nöjd med.

Mamma Anna

Jag är en 3 barnsmor som är hemma från Österbotten (Finland), bor dagsläget i Gräsmyr. Är lycklig gift sedan 2013. Våra barn är födda 2007 maj, 2014 augusti och 2016 februari. Och här på bloggen så kommer jag att skriva om vår vardag och sånt som händer i vårt liv.

RSS 2.0